ΟΜΑΔΕΣ
Τα παιχνίδια παίζονται μεταξύ δύο ομάδων που αποτελούνται από 22 παίκτες η κάθε μία, με 18 παίκτες από κάθε ομάδα στο γήπεδο ανά πάσα στιγμή. Το παιχνίδι ξεκινά όταν μια siren (σειρήνα) ηχεί κι ο field umpire (διαιτητής του αγώνα) αναπηδά την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου. Τη μπάλα την αναπηδά επίσης στο κέντρο ο διαιτητής για να ξεκινήσει κάθε περίοδο του αγώνα και μετά από την επίτευξη γκολ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Τα παιχνίδια χωρίζονται σε τέσσερεις περιόδους των 20 λεπτών, καθώς και παράταση, και οι ομάδες αλλάζουν τέρμα μετά από κάθε περίοδο. Οι ομάδες προσπαθούν να αποκτήσουν την κατοχή της μπάλας και στη συνέχεια να τρέξουν, να σουτάρουν την μπάλα και να κάνουν handball προς τα τέρματά τους, που βρίσκονται στις αντίθετες άκρες του γηπέδου. Οι παίκτες μπορούν να τρέξουν με την μπάλα στα χέρια εφ’ όσον αναπηδούν τη μπάλα μία φορά κάθε 15 μέτρα.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ
Οι παίκτες μεταβιβάζουν τη μπάλα ο ένας στον άλλο με πάσα με τα πόδια ή με handball. Μια handball περιλαμβάνει το κράτημα της μπάλας με το ένα χέρι και το χτύπημά της με την γροθιά του άλλου χεριού. Αν ένας παίκτης μπορεί να κάνει mark τη μπάλα (να την πιάσει από σουτ που έχει ταξιδέψει τουλάχιστον 15 μέτρα, εφόσον η μπάλα δεν έχει αγγίξει το έδαφος ή έχει αγγιχτεί από έναν άλλο παίκτη), έχει το δικαίωμα set kick κι η αντίπαλη ομάδα δεν επιτρέπεται να τον μαρκάρει μέχρι να παίξει τη μπάλα.

ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ/ΤΑΚΛΙΝ
Ένας παίκτης μπορεί να κερδίσει την κατοχή της μπάλας με το να κάνει τάκλιν σ’ έναν αντίπαλο. Ως κανονικό τάκλιν θεωρείται όταν πιάνεται ένας αντίπαλος, που έχει στην κατοχή του τη μπάλα, κάτω από τους ώμους και πάνω από τα γόνατα. Δεν επιτρέπεται στους παίκτες να σπρώξουν έναν αντίπαλο στην πλάτη ενώ κάνουν τάκλιν, και οι παίκτες που έχουν δεχτεί ένα τάκλιν πρέπει να πετάξουν τη μπάλα σωστά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (ένα ως δύο δευτερόλεπτα). Στον παίκτη που έχει γίνει αντικανονικό τάκλιν θα του καταλογιστεί ελεύθερο λάκτισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις που έχει καταλογιστεί ένα mark ή ελεύθερο λάκτισμα, θα πρέπει να καταλογιστεί μια επιπλέον ποινή 50 μέτρων στην αντίπαλη ομάδα, αν ένας παίκτης καθυστερεί αδικαιολόγητα το παιχνίδι ή βρίζει ένα διαιτητή.

ΣΚΟΡΑΡΙΣΜΑ
Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι το σκοράρισμα γκολ. Αυτό σημαίνει σουτάρισμα της μπάλας ανάμεσα από τα δύο ψηλά δοκάρια για να μετρήσουν έξι πόντοι. Αν η μπάλα περάσει ανάμεσα σ’ ένα ψηλό δοκάρι κι ένα μικρότερο εξωτερικό δοκάρι (τα πίσω δοκάρια) τότε σημειώνεται ένα behind (που μετρά για έναν πόντο).

Όσον αφορά την ανάγνωση ή καταχώρηση του σκοραρίσματος, πρώτα αναφέρονται τα γκολ, μετά τα behinds και μετά οι συνολικοί πόντοι. Για παράδειγμα, ένα σκορ 10 γκολ και έξι behinds δίνει behinds σύνολο 66 πόντων και αναγράφεται ως 10.6 (66). Η ομάδα που τελειώνει με το υψηλότερο σύνολο γκολ και behinds είναι η νικήτρια.

AFL the game