MOMČADI
Igra uključuje dvije momčadi od 22 igrača, s 18 igrača iz svake momčadi na terenu u svakom trenutku. Igra započinje kada se oglasi siren (sirena) i field umpire (sudac na terenu) baci loptu da odskoči u centru. Lopta se baca u centar da odskoči i na početku svake četvrtine te nakon postignutog gola.

TRAJANJE
Utakmice su podijeljene u četiri četvrtine od po 20 minuta, plus dodatno vrijeme, a momčadi mijenjaju strane nakon svake četvrtine. Momčadi pokušavaju dobiti loptu, a zatim trče, šutaju i handball loptu prema golovima, koji su na suprotnim krajevima terena. Igrači mogu trčati s loptom pod uvjetom da lopta odskoči od terena svakih 15 metara.

PRENOŠENJE LOPTE
Igrači dodaju loptu jedan drugome udarcem nogom ili handball Handball je udarac kad se lopta drži u jednoj ruci, a udara stisnutom šakom druge ruke. Ako igrač može markirati loptu (uhvatiti je iz udarca nogom nakon što je letjela najmanje 15 metara, pod uvjetom da lopta nije dotaknula tlo niti ju je dotaknuo neki drugi igrač), on ima pravo na set kick, a igračima suprotne strane nije dopušteno da ga obore dok ne izvode taj udarac.

NAPAD
Igrač može osvojiti loptu napadom na protivnika. Zakonito se napad izvodi hvatanjem protivnika koji ima loptu ispod ramena i iznad koljena. Igračima nije dozvoljeno gurati protivnika u leđa dok izvodi napad, a napadnuti igrači se moraju ispravno rješavati lopte u određenom roku (jedne ili dvije sekunde). Igrač koji je bespravno napadnut ima
slobodan udarac. U nekim slučajevima kada je dodijeljen mark ili slobodni udarac, protiv suprotnog tima se donosi dodatna kazna od 50 metara, ako igrač neopravdano usporava igru ili vrijeđa suca.

POSTIZANJE ZGODITAKA
Cilj igre je postići zgoditke. To znači udariti loptu tako da prođe između visokih unutarnjih stupova (stativa) i time osvoji šest bodova. Ako lopta prođe između visokih stupova i manjih stupova s jedne i druge strane (vanjskih stupova), zabijen je behind (koji nosi jedan bod).

U čitanju i pisanju bodova, najprije se upisuju golovi, zatim behinds a zatim ukupni broj bodova. Na primjer, rezultat od 10 golova i šest behinds je ukupno 66 i upisuje se kao 10.6 (66). Pobjednik je momčad koja završi s najvišim ukupnim brojem golova i behinds.

AFL the game